UNESCO

Trelleborg på UNESCOs verdensarvsliste?

Harald Blåtands bedst bevarede vikingeborg Trelleborg, er en imponerende ringborg og et exceptionelt vidnesbyrd om vikingernes kultur og viden. Stedet er et storslået anlægsarbejde og et resultat af enestående arkitektur- og ingeniørkunst. Ringborgen er med sin størrelse, strategiske placering og ingeniørmæssige stringens af international betydning og er skønnet værdig til optagelse på UNESCOs verdensarvsliste.

Trelleborg har søgt om optagelse sammen med de to jyske vikingeborge Fyrkat og Aggersborg og vikingelokaliteter i Norge, Island, Letland og Tyskland. På den måde tæller ansøgningen hele syv monumenter i fem lande.
I 2009 blev Trelleborg optaget på den danske tentativliste sammen med Aggersborg og Fyrkat.

De to kriterier, der søges om optagelse under, stiller krav om, at stedet skal være et enestående eller et exceptionelt vidnesbyrd om en kulturel tradition eller en civilisation, som er levende eller forsvundet. Objektet skal desuden være et særligt eksempel på en bestemt type bygning, arkitektonisk eller teknologisk samhørighed eller et landskab, som illustrerer et eller flere betydningsfulde stadier i menneskets historie.

De fem danske trelleborge; Aggersborg, Fyrkat, Nonnebakken, Borgring og Trelleborg er opført af Harald Blåtand. Af disse er det Aggersborg, Fyrkat og Trelleborg som kandiderer til optagelse på UNESCOs liste over verdensarven.