Skumsprøjt, død og åbent hav Læs sidste nyt i TrelleborgAvisen #7

TrelleborgAvisen fortæller om Trelleborgs historie og aktiviteter på museet sammen med udviklingen af projekt Ny Trelleborg

Skumsprøjt, død og åbent hav

Der var kort vej fra liv til død i vikingetidens sørejser. De der overlevede de farefulde rejser over havet er udødeliggjort i fortællingerne, sagaerne og siden hen i historiebøgerne.

Erik den Røde var manden, der sejlede fra Island og opdagede Grønland sidst i 900-tallet. En farefuld rejse, hvor kun halvdelen af besætningen nåede frem med livet i behold.

Vandet
 var vikingernes motorvej

Vikingeskibet var sin tids hurtigste transportmiddel. Var man på vandet, gik det stærkt. På land var landskabet ufremkommeligt, og at bevæge sig i vogn, til hest eller til fods var besværligt og tog tid. Men med skibene kunne vikingerne få fart over feltet, både over åbent hav og ind gennem landskabets floder, å-løb og fjorde.

Det handler om vikingerne på havet, og det kan der læses mere om i denne syvende udgave af TrelleborgAvisen.

TrelleborgAvisen #7 (pdf - nyt vindue)

Det sker på Trelleborg

Efterårets aktiviteter byder på mange forskellige oplevelser og handler om VIKINGER PÅ REJSE – deres rejseproviant, opbevaring og rationer.

EFTERÅRSFERIE 15. - 21. oktober 2017
I efterårsferien er der aktiviteter fra kl. 11-15. Kom fx på en gratis omvisning, mærk bålets varme, bag dit eget fladbrød, mal dit eget skjold med vikingernes farver, støb kopier af fund på Trelleborg i tin, slå Harald Blåtands mønt, bueskydning eller smag på vikingernes rejseproviant mm.

Dagligt vises der, hvordan man tilbereder maden og der er mulighed for forskellige smagsprøver.

Kl. 11-12 RUNDVISNING Smagsprøver, sagn, sagaer, myter og fortællinger rundt om bålet i Langhuset.

Kl.13-14.30 KRIGERTRÆNING hver dag med våbendemonstration, med afsæt i museets autentiske genstande.

Kl.14.30-15 DRABELIGE OG UNDERHOLDENDE fortællinger med museets fortælleteater og dukker.

På Trelleborgs Laugsdage den 7. oktober og den 31. oktober kan I møde vikingerne 
og se dem arbejde med forskellige håndværk. 

Der er gratis adgang på museet.

Til prøv-selv-aktiviteterne i efterårsferien købes ”aktivitetsmønter”
 á 20 kroner.

Se mere i kalenderen på TrelleborgAvisens bagside eller på vikingeborgen-trelleborg.dk og lad dig inspirere af de mange spændende events og arrangementer.

Konservering af mad til de lange togter 

I vikingetiden var hver husstand været næsten selvforsynende. Det krævede, at mange fødevarer skulle konserveres for at kunne holde sig både til vinterperioden, men også når vikingerne drog på lange rejser.

Læs mere om vikingetidens konserveringsmetoder i TrelleborgAvisen #7 eller lad dig inspirere af denne solide, men lækre efterårsret:

Saltflæsk med grønkål

Kog et stykke saltet flæsk i cirka en time. Brug cirka en liter vand per 125g salt. Hold kødet under vand med en tallerken. Stil det køligt i 2-3 dage.

Tag kødet op vask det og kog det igen i rent vand. Afkøl det og skær det i skiver.

I den salte suppe koger du skyllede grønkålsblade i cirka 10-15 minutter. Afdryp grønkålsbladene og tilsæt eventuelt lidt fløde.

Serveres med brød og sennep. Ummm ...

Find flere opskrifter på vikingetidens kogekunst og bliv fristet af madopskrifter inspireret af vikingetiden i TrelleborgAviserne 1-6.

Velbekomme og god læselyst.

 

Siden er sidst opdateret 29. januar 2018