Trelleborg får 15 millioner kroner til at genskabe borg

Augustinus Fonden har besluttet at donere 15 millioner kroner til at genskabe et udsnit af Trelleborg, der skal vise de besøgende, hvordan den berømte ringborg efter alt at dømme så ud under Harald Blåtands tid.

Augustinus Fonden har besluttet at donere 15 millioner kroner til at genskabe et udsnit af Trelleborg, der skal vise de besøgende, hvordan den berømte ringborg efter alt at dømme så ud under Harald Blåtands tid.

Det genskabte udsnit af Trelleborg skal opføres på et område nordøst for den oprindelige ringborg. Det bliver i første etape et kvart ’lagkageudsnit’ af ringborgen med voldgrav, palisade, borgport og to langhuse. Den Genskabte Borg er del af projektet ”Ny Trelleborg – den genskabte historiske og digitale vikingeborg”, der skal løfte formidlingen og forståelsen af den mægtige ringborg.

- Trelleborg er et enestående mindesmærke fra vikingetiden. Derfor er vi meget glade for, at Augustinus Fonden deler vores ambitioner om at genskabe borgen og på den måde formidle historien med moderne fortælleformer kombineret med, at besøgende ved selvsyn kan opleve, hvor storslået et bygningsværk Trelleborg har været, siger borgmester i Slagelse Kommune, John Dyrby Paulsen (A).

Planerne for Ny Trelleborg-projektet er udarbejdet i tæt samarbejde mellem Slagelse Kommune og Nationalmuseet.

- Trelleborg er en væsentlig del af fortællingen om skabelsen af Danmark som nation, og derfor en hjørnesten i Nationalmuseets samlede formidlingsindsats. Trelleborgs årlige vikingefestival tiltrækker over 10.000 besøgende hver sommer, og med den genskabte borg får vi nu endnu bedre muligheder for at skabe levende formidling for både danskere og turister, siger Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet.

Der er blevet arbejdet intensivt med at skærpe og se nye muligheder i formidlingen af Trelleborg de seneste år. Det oprindelige byggeprojekt er ændret og har fået større fokus på formidling. Det nye Trelleborg kommer derfor til at tilbyde et oplevelsesrum med en hel speciel mulighed for at opleve vikingetiden autentisk, nærværende og på tæt hold. Augustinus Fonden har valgt at støtte opførelsen af et borgudsnit, fordi det giver de besøgende et unikt indblik i livet på Trelleborg.

- Den rekonstruerede borg levendegør et spændende bygningsværk. Vi tror på, at Trelleborg og vikingetiden bliver mere vedkommende og forståeligt for publikum, når de selv kan se og mærke fortiden, siger Frank Rechendorff Møller, direktør i Augustinus Fonden.

Se og hør indslag på TV2 og DR


Flere oplysninger

Ønsker du flere oplysninger, så kontakt:
• Borgmester John Dyrby Paulsen,
telefon 21 18 42 04

• Kommunikationschef ved Nationalmuseet, Jacob Frische,
telefon 41 20 60 18

• Direktør i Augustinus Fonden, Frank Rechendorff Møller,
telefon 38 42 25 20